Bedrijfskundig onderzoek

Bedrijfskundig onderzoek (ook wel arbeidskundig onderzoek genaamd) is gericht op het verzamelen van feiten over de bedrijfsprocessen. Hiervoor beschikken wij over diverse methoden en technieken, waaronder:

 • onderzoek tijdbesteding, vaak bekend onder de naam Multi Moment Onderzoek (of MMO)
 • diverse vormen van tijd- en methodestudies,
 • processtroom analyse
 • etcetera.

Het onderzoek, dat vaak voorafgaat aan het vaststellen van normtijden, is een belangrijk instrument voor het verbeteren van de samenwerking in organisaties en het verhogen van de resultaten van die samenwerking. Praktijkvoorbeelden vind u hier.

Ofwel productiviteit en
"plezier in het werk" gaan samen.

Door ons onderzoek krijgt u de feiten op een rij over de oorzaken, die achter de waargenomen oponthouden en verspillingen verscholen gaan. Ons onderzoek levert dus niet alleen betrouwbare normtijden op, maar het onderzoek vormt ook de bron voor ingrijpende verbeteringen op de werkvloer en in die bedrijfsprocessen, die dienstverlenend zijn aan diezelfde werkvloer. Dit type onderzoek vormt daarmee een belangrijk element in zogenaamde “Lean Manufacturing” of “World Class Manufacturing” projecten.

De gerealiseerde verbeteringen kunnen liggen op het vlak van de productiviteit. Maar ook:

 • verhoging van machine-bezetting;
 • verkorting van doorlooptijden;
 • verbetering van ergonomie en arbeidsomstandigheden;
 • verlaging van werkdruk;
 • verbeteringen aan outillage (machines en hulpmiddelen);
 • verhoging van de kwaliteit;
 • vaststelling van juiste kostprijzen;
 • verbetering van werkmethodes;
 • enzovoort.

Dit zijn resultaten die met bedrijfskundig onderzoek kunnen worden bereikt. Dat wij dit onderzoek uitvoeren in nauwe samenwerking met betrokken medewerkers spreekt voor zich.

Bedrijfskundig onderzoek kan ook interessant zijn in administratieve processen. Lees hier over een onderzoek naar effectieve werktijd in de administratieve omgeving. 

WorkStudy

WorkStudyYdo organisatie-adviseurs is mede-initiatiefnemer van Work.Study, een softwareomgeving waarmee arbeidskundig onderzoek wordt ondersteund. 

Praktijkvoorbeelden

De montagelijn die niet naar verwachting presteert

De productiviteit van een nieuwe productielijn bij Bruynzeel Keukens&Kasten BV bleef achter bij de toezegging van de leverancier. Ydo heeft een Onderzoek Tijdbesteding uitgevoerd naar de benutting van de lijn. Uit het onderzoek bleek dat er mogelijkheden waren de output te verhogen, maar dat voor een doorbraak in productiviteit een grondige aanpassing noodzakelijk is. Download hier de volledige casebeschrijving.

Internet distributie: op logistiek gebied een klasse apart

Gecombineerde referentie van opdrachten bij Albert.nl en Vanderlande Industries waaruit blijkt dat traditionele logistieke concepten niet één-op-één overdraagbaar zijn naar e-fulfilment. Bedrijfskundig onderzoek is een belangrijk hulpmiddel op de logistiek rondom de e-fulfilment effectief en efficiënt uit te voeren. Lees verder >>>

Harder werken had geen zin

Onderzoek naar mogelijkheden tot verhoging van de productiviteit bij een fabrikant die voedingsmiddelen verwerkt. De directie dacht hierbij vooral aan verhoging van de arbeidsproductiviteit. Uit het onderzoek bleek echter dat de logistieke inrichting de grootste belemmerende factor was. Download hier de volledige casebeschrijving.

Heftrucks en Recycling: een dubbele bijdrage aan het milieu

Het recycling bedrijf REKO BV te Beek (L) stond voor de vraag om een extra heftruck aan te schaffen. Het gaf ons bureau de opdracht te onderzoeken of dat wel echt nodig was. Het resultaat: "Er wordt geen heftruck aangeschaft, maar in augustus wordt een een afgestoten." Lees verder >>>

Organisatie als sleutel tot verhoging van de machinebezetting

Bij MCB Nederland wilde men de snelheid van verpakkingslijnen verhogen om lucht te krijgen voor verdere groei van het volume. Het management had echter twijfels of dit wel de goede aanpak was en vroeg Ydo om een OEE-onderzoek uit te voeren naar de verpakkingslijnen. Het Onderzoek Tijdbesteding van Ydo gaf een haarscherp inzicht in de bottlenecks en leidde tot concrete aanbevelingen voor productiviteitsstijging. Lees meer >>>

Samenwerking aan boord van een off-shore schip

Een weekje buitengaats

Een bloemetje verdient alle aandacht

onderzoek naar de tarieven voor de verwerking van snijbloemen levert suggesties op voor planning en lay-out van de machines en werkruimt. Download hier de volledige casebeschrijving.

Het afgeven van een productiviteitsgarantie

Vanderlande Industries heeft Ydo gevraagd onderzoek te verrichten naar de productiviteit van de te leveren interne transportsystemen. Uit het door Ydo uitgevoerde video-onderzoek blijkt o.a. dat "hard werken" een zeer beperkte invloed op de productiviteit heeft. De invloed van de opbouw van de taak en de inrichting van de werkplek is veel groter. Lees hier de volledige casebeschrijving.

Achtergrondinformatie

In de artikelen over het gebruik van video bij arbeidskundig onderzoek en over operationeel bedrijfskundig onderzoek is meer informatie over dit onderwerp en de toepassing ervan in diverse situaties te vinden.

Daarnaast vindt u ook elders interessante artikelen van onze adviseurs, zoals dit artikel over een case bij NedTrain over het gebruik van normtijden om de positie bij aanbesteden te verbeteren.

Contact

Voor nadere informatie over onze werkzaamheden op dit gebied nodigen wij u graag uit om contact met ons op te nemen. U kunt daarvoor hier uw gegevens aan ons doorgeven.